Musiikinsoittajan valttikortit

DJ on iltabileiden ehkä tärkein tunnelmanluoja omilla musiikkivalinnoillaan. Taiteenlaji sekin, jolla kaikkia ei voi miellyttää, mutta joitain vinkkejä on jäänyt takataskuun jutellessa kansainvälisten musiikin soittajien kanssa west coast swing leireillä tai dj-koulutuksissa jaettavaksi muidenkin mietintämyssyyn.

Iltabileiden alkuvaiheessa kannattaa valita nopeudeltaan musiikkia, jota opettajat ovat soittaneet tunneilla.  Aremmatkin tanssijat uskaltavat lattialle ja tunnelma lähtee nousemaan.  Seassa kannattaa heitellä silloin tällöin vähän rivakampaa settiä, jottei kuitenkaan tule dissattua pitkään tanssineitakaan.

Musiikin voluumin ei tarvitse puhkoa tärykalvoja, muttei myöskään muistuttaa kirjastontädistä, joka sihisee halutessaan hiljaisuutta.

dj

Kun laitat kappaleen soimaan, katsele ja havainnoi yleisön reaktioita. Jos kappaleesi saa istuvatkin hytkymään tai taputtamaan jalalla lattiaan rytmiä, voit onnitella itseäsi kappalevalinnasta, joka saa ihmiset oikeasti liikkumaan.

Mitä ahtaampi tanssilattia, sitä rauhallisempi tempo kannattaa kappaleissa pitää. Näin törmäysprosentit pysyy mahdollisimman matalalla ja hymyt leveänä.

 Tutkaile, kuka tanssijoista on se kaikista sosiaalisin ”Spirit Builder”, joka luo tunnelmaa hakemalla eritasoisia tanssijoita tanssimaan. Nämä tanssijat ovat scenelle kullan arvoisia. Pidä heidät bileissä ja lattialla jakamassa ilon ja onnen sanomaa soittamalla musiikkia, joista he tuntuvat tykkäävän. Jos oikein haluat pelata varman päälle, niin jossain sopivassa kohtaa ennen bileitä kannattaa ihan rouheesti kysyä heidän lempikappaleitaan.

disco-345118_640

Jos tuntuu, että joku opettajista ei pääse tanssilattialta pois ja näyttää kuolevan janoon, sinulla on keino pelastaa hänet. Soita siinä vaiheessa joku kappale, joka poikkeaa genrestä tai on muuten vähän erikoinen. Tulee pieni tauko (ehkä) tanssilattian ruuhkassa, ja opettaja pääsee lattialta pois ilman, että täytyy torjua ketään. Pelisilmän omaava dj on opettajan yksi parhaista kavereista.

Jos noina hetkinä tanssiparien määrä lattialla laskee, niin älä hätäänny ja hermostu: Olet juuri edesauttanut ihmisten jutustelua toistensa kanssa, kun porukalla on meneillään hetken tauko tansseista. Tällöin he muistavat myös juoda enemmän, ja ovatkin sen jälkeen paljon virkeämpiä lattialla.

Vielä tuohon lattian tyhjenemiseen: jos samaa musiikkigenreä soittaa monta kappaletta peräjälkeen, saattaapi tanssijoiden korva puutua ja lattia tyhjentyä sen takia. Pidä musiikkisi monipuolisena siis laadun, temmon, tyylin ja tunnelman mukaan.

Tutustu hieman jokaiseen paljon tanssivaan opettajaan. Osa tykkää bluesista, osa kantrista, osa tykkää hitaista ja joku haluaa väliin tiukkoja nopeita. Opettajatkin haluavat olla mukana hyvätunnelmaisissa bileissä ja annat heille pienen energia piikin, kun  heidän lempikappaleita soi soittotunnillasi. Näin sinusta voi tulla pikkuhiljaa se musiikinsoittaja, jonka soittoajaksi opettajat tähtäävät bilesaliin. Hetken päästä tanssijatkin saattavat hokata, että sinun soittoaikana tietyt opettajat ovat ihan liekeissä. Tälläiseen tilanteeseen pääsyyn vaaditaan aikaa, vaivaa ja viitseliäisyyttä. –Mutta sinne päästyäsi sinusta saattaa tulla tapahtumanjärjestäjälle workshop-opettajien veroinen tekijä. Muista silloin oma arvosi: talkoohinnoilla saakoon talkoopanostuksen.

Herättikö ajatuksia? Heitä kommenttia kehiin, niin kyllähän tätäkin artikkelia saa päivitettyä.

Kaikki yhteisön hyväksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s