Sarjayksäreistä west coast swingisi pelastus

 

Syksyn west coast swingin viikkotunnit ovat pikku hiljalleen alkamassa ympäri Suomea. Osalle se tarkoittaa palaamista säännöllisten treenien pariin, osalle taas katkonaisempaa treenaamista. Työkiireet tai muut harrastukset vievät osan ajasta, joka täytyy jaotella niin monen tärkeän asian välillä.

Elämä on valintoja täynnä ja panostamisen määrä harrastukseen on yksi niistä. Joku tyhjentää kalenterinsa tanssiakseen mahdollisimman paljon, ja jollekin west coast swing on vain yksi laji muiden joukossa. Voi olla, ettei pystykään valitsemaan juuri niin, kuin itse haluaa. Harrastukseen haluaisi panostaa, mutta lähellä ei ole sopivaa valmentajaa tai tanssiparia oppimisen kehittämiseksi.

Toiset ovat ajat, verrattuna niihin aikoihin, kun lähimmät west coast swing-tapahtumat olivat Keski-Euroopassa Unkarin ja Sveitsin tietämillä. Allekirjoittanut pystyi vain unelmoimaan tämän hetkisestä täyteläisestä kalenterista, jossa useampiakin tapahtumia menee toistensa kanssa valitettavasti jopa päällekkäin. Sekään ei välttämättä tuo toivottavaa kehitystä omaan tanssiin, että tapahtumia on paljon ja lähellä. Tarvitaan jonkinlainen suunnitelma itsensä kehittämiseen.

Tasaisin väliajoin yksäreillä kuulen turhautuneita kommentteja, kun omaa kehitystä ei tunneta tai tunnisteta. Tanssi tuntuu junnaavan paikoillaan. Yksäreitä on otettu ulkomaisilta ja kotimaisilta valkuilta vino pino, mutta vieläkin on tanssi hakusessa. Ehkä siinä onkin se suurin vika. Liika on liikaa.

Aloittaessani otin mahdollisimman monelta ammattilaiselta west coast swing-yksäreitä. Kaikki opettivat samaa lajia, mutta näkökantojen eroavaisuus sekoitti päätä hirmumyrskyn lailla. Toimintatapaa oli aika muuttaa, kun tunteja ja valkkuja oli kerääntynyt muistivihkoon enemmän kuin lääkäri määrää. Tuo määrä yksäritunteja oli tärkeää, kun Suomen scenen alkuräjähdys oli vasta aluillaan. Oli tärkeää, että kuuntelee ja kerää tietoa paljon, jotta ei tekisi muiden yhteisöjen virheitä. Vain oman tanssin kehittämiseen reitti on toinen.

Valitsin yhden valkun tai valkkuparin, jolta otin useamman kerran yksäreitä putkeen. Kerroin ottavani muutaman kerran jatkumona yksäreitä, jotta voisin oikeasti varmistua kehittymisestäni. Tarkat muistiinpanot kultakin kerralta vein mukanani kotiin ja toin seuraavaan yksäriin uusin miettein. Näin minua pystyttiin ohjaamaan ja yksäreihin tuli erilainen vire, kun osapuolet tiesivät jatkuvuudesta.

Suomessa on west coast swing-yhteisö hyvässä vauhdissa. Tanssijat kehittyvät tasaiseen tahtiin ja tasoluokissa nousee miltei joka WSDC:n pistetapahtumassa ainakin yksi suomalainen eteenpäin. Tietämystä lajista on paljon, eikä tarvitse kauaa matkustaa kaupunkiin, jossa on korkealla tasolla tanssiva westari. Advance-luokassa kilpailevia tanssijoita kun riittää jo Oulusta Helsinkiin saakka. Saadakseen tietämystä lajista, ei tarvitse eteenpäin mennäkseen kuunnella vain AllStar-tasoisen tanssijan ajatuksia.

Tee näin, jotta sinäkin saisit omasta kehityksestäsi eniten irti:

  1. Ota yhteyttä valmentajaan/opettajaan/ohjaajaan tai hyvään tanssijaan, jonka kanssa sinulla synkkaa hyvin (tai edes jotenkin).
  2. Kerro hänelle suunnitelmasi ottaa muutaman kerran häneltä yksäreitä jatkumona (2-5 krt).
  3. Tuo esille tavoitteesi ja selvitä, kuinka paljon sinulla on aikaa käyttää oman tanssisi kehittämiseen. Puolen tunnin panos kerran kuussa omaa harjoittelua ei vie sinua minnekään.
  4. Treenaa asioita, jotka saat. Hyvä valmentaja kyllä hoksaa, jos olet laiskasti treenannut. Tilanne on sama, kun joku väittäisi opiskelleensa jonkin instrumentin soittamista. Yhden kappaleen aikana voi huomata, jos treeni on jäänyt nimelliseksi. Joka yksärillä ei tule maailmaa mullistavaa tietoa, jos et ota vastuuta omasta treenaamisestasi. Pienelle lapselle kun on turha opettaa satasen aitojen juoksemista, jos seisominenkaan ei vielä onnistu.

Vinkkejä matkallesi:

  • Videointi ja skype-yksärit ovat mahdollisuus viedä kehitystä eteenpäin.
  • Ei ole väärin vaihtaa jonkin ajan kuluttua valmentajaa, jolta otat pidemmän setin yksäreitä. Kauhalla et sinäkään voi vaatia, jos loppujen lopuksi toiselle on lusikalla annettu.
  • Ei ole myöskään väärin palata ja ottaa uutta settiä joltain samalta valmentajalta. Joidenkin ihmisten arvon huomaa vasta, kun heidät menettää.
  • Valmentajan valinnassa kannattaa muistaa, ettei eilisen kunnareilla voiteta tämän päivän pelejä.
  • Kysy itseltäsi: Why you are dancing?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s