Kurssit


Tuntien tavoitteena on kehittää paritanssi-yhteisöä ja sen tanssijoita hyötykäyttäen Euroopan ja Suomen kiertämisestä kerääntynyttä tietotaitoa ja kokemusta. Tunnit on suunniteltu niin tavoitteellisille tanssijoille, kuin kesken kauden tai vain yhdeksi illaksi mukaan tuleville tanssijoille. Käytössä on vapaaehtoinen parinvaihto, mutta oman parinkin kanssa saa tanssia ja muiden tulee tätä päätöstä kunnioittaa. Vuotta 2023 eläessä paritanssitunneilla annettakoon myös roolirauha tanssia valitsemassaan roolissa, vaikka paritasapaino olisi mitä vaan. Huomioitakoo, että jokaisella on valta vaikuttaa tulevien tuntien paritasapainoon ottamalla molemmat tanssiroolit haltuun alkeis-illoissa.

 

Harvinaisilla ”vapari”-tunneilla ei erikseen ole opetusta. Voit tulla oman parin kanssa treenailemaan tai ottaa yksärin sillä ajalla. Musiikki soi järjestäjän puolesta.

Oikeasti kaikki osallistujat tunneille tervetulleeksi toivottavat tunnit:

Ekarolaksen paritanssi-tunneilla on totuttu näkemään paljon myös paritanssialalla olevia ihmisiä. Tunneille saa osallistua myös tanssinopettajat, -ohjaajat ja -valmentajat, jotka itsekin opettavat paritansseja. Ketään ei ammattinsa tai tekemänsä työnsä vuoksi heitetä näiltä tunneilta pois (Raken pääsy paritanssitunneille on joskus eräässä paikassa estetty, koska hän opettaa/ohjaa/valmentaa). Heidän osallistumistaan ei erikseen hinnoitella korkeammalle tai matalammalle. Alleviivaamme muille osallistujille, että erikseen emme ole ketään tunneille palkanneet parinvaihtoon opettamaan, joten annetaan kaikille oppimisrauha.

Tottakai tunneilla käytettyä materiaalia joku muukin käyttää. Matkinen on suurinta kehumista. Köyhän kopioimisen sijaan on toivottavaa, että materiaalia pureskellaan ja tuunataan kunkin ohjaajan persoonan mukaiseksi ja jokaisen ryhmän tarpeisiin sopivaksi, jotta entistä parempia ja kehittyvämpiä tunteja on tarjolla kaikkialla.

—————————————————————————————————————————————–

Tasokuvaukset:

Uudet harrastajat huomio: Et tarvitse tunneille omaa paria. Käytössä on parinvaihto, joka takaa sen, että kaikki pääsevät vuorollaan tanssimaan. Oman parin kanssa saa halutessaan tanssia.

Mikäli tunnilla on jompaa kumpaa roolia hurja määrä, otetaan käyttöön mahdollisesti kahden viejän tai seuraajan kanssa tanssiminen. Kolmikossa opetettavat asiat ovat suoraan paritanssiin siirrettäviä, joten suoranaisesti emme syvenny kolmikkona tanssimiseen niillä kerroilla. Tämä tapa on harvinainen ja enemmänkin käytössä korkeamman tason tunneilla.

Ota huomioon päätöksessäsi tulla tunnille, että tunneille on ajoittain tanssijoita, jotka haluavat kehittää itseään ottamalla haltuun molemmat roolit.

alkeet: Tunneilla opit tansseista perusliikkeet ja peruskuviot ja pääset tanssimaan paljon. Pääset jyvälle myös tanssitunnin kulusta ja sen rytmityksestä, jotta jatkossa pysyt entistä paremmin kartalla opetuksen etenemisestä. Tutustut samalla muihin tanssijoihin yhteisössä. Sinulta odotetaan ajoissa tunnille saapumista, keskittymistä opetettavaan asiaan ja hyvän tunnelman ylläpitämiseen omalta osaltasi. Tämä tarkoittaa lähinnä sitä, että annat tunnin ohjaajan pitää huolta opettamisesta. Sinun on hyvä tietää, että vähiten asioista tietävät tanssijat yleensä parinvaihtoringissä opettavat eniten muita. Älä siis hämäännyt, vaikka he saattavat tuntua kovin taidokkailta, heidän tietotaitonsa eivät yleensä auta, vaan hidastavat oppimistasi. Toisaalta tapaat myös alkeistunneilla huikean taitavia osaajia, jotka eivät erikseen sanallisesti korjaa sinua, vaikka kehollisesti saavat homman luistamaan ja sinulle tunteen, että olisit taivaan lahja paritanssille. Halutessasi saat kysyä kanssatanssijoilta palautetta, mutta silloin kannat vastuun omasta pahastumisesta, jos palaute tai neuvo ei ole omasta mielestäsi mieluista. Siirtyessäsi seuraavan tason tunneille sinulla pitää olla perusaskel sen verran hyvin hallussa, ettei se tuota sinulle ylitsepääsemättömiä painajaisia, vaan pystyt jopa hymyilemään sitä tehdessäsi.

alkeisjatko: Peruskuviot on hallussa ja kilometrejä tanssia on kertynyt jo jonkin verran. Näiltä tunneilta saat syventävää tietoa kuvioista ja pääset edelleenkin keräämään tanssikilometrejä. Sinulta odotetaan, että tunnilla opetettava peruskuvio sujuu tunnin jälkeen, vaikkei kilometrien tuomaa itsevarmuutta kyseisessä kuviossa vielä ole. Siirtymisestä seuraavan tason tunneille saa aina kysyä opettajalta. West coast swing-tunneilla siirtyminen jatkotasolle vaatii ainakin whipin ja peruspyöräyttämisen hallinnan.

jatko: Perusta on jo hallussa niin, että pystyt tanssimaan tavanomaista hitaampaan ja nopeampaan musiikkiin. Sinulla on jo hieman taitoa kompensoida vähemmän tanssineen parin tanssia sujumaan paremmin.

Tuntiyhteenvedot sisältyvät ilmoitettuun tunti aikaan.

Oikeudet muutoksiin pidetään. Järjestäjä ei ole vakuuttanut osallistujia.

—————————————————————————————————————————————-